Inleiding bij Keuzeonderdeel

 

Er wordt gekozen uit drie onderdelen die je in tweetallen gaat uitvoeren:

-          Echografie en MRI

-          Nucleaire geneeskunde

-          Röntgendiagnostiek

Je docent vertelt hoe deze keuze uitgevoerd wordt. In elk geval moeten de drie onderdelen vertegenwoordigd zijn.

 

Over de casus

Elk onderdeel begint met een aantal casussen, waarvan jouw tweetal er één kiest of toegewezen krijgt. Uitgangspunt is hierbij dat er zoveel mogelijk verschillende casussen uitgevoerd worden. Lees, om een indruk te krijgen, eerst alle casussen van jouw onderdeel.
De casussen zijn gebaseerd op reële gebeurtenissen. Daardoor komen bij sommige casussen ook andere dan de gekozen techniek aan de orde.
Jullie casus moet in elk geval behandeld worden in jullie presentatie/verslag. Dit houdt in dat je groepje bij elke casus:


-           een alfabetisch lijstje maakt van de nieuwe begrippen in die casus, ook de begrippen in de vragen en in de onderschriften. De casus is namelijk geschreven door medische specialisten en die bedienen zich nogal eens van vaktermen.
Je kunt hierbij een zoekmachine gebruiken (google.nl of yahoo.nl), maar er zijn ook voortreffelijke algemene websites (www.rivm.nl en het engelstalige (www.radiologyinfo.com). Denk hierbij uiteraard ook toolbox onderdeel 5 (‘Bronnenondezoek’).
Verder bieden diverse hogescholen de zogenaamde MBRT-opleidingen aan. Met de zoekterm ‘MBRT’ kom je al snel op hun websites, waar ook van alles te vinden is.
Tip: beperk je niet tot de eerst de beste website.

-            uitlegt hoe de beelden tot stand zijn gekomen en wat er allemaal te zien is.

-           vertelt wat de patiënt allemaal moest doen voordat het onderzoek kon beginnen. Gebruik hier als bron, als de tekst van deze module niet voldoende is, de website van een ziekenhuis (vaak onder het kopje ‘Voorlichting’) in je buurt. Algemene websites: www.ziekenhuis.nl en ziekenhuis.pagina.nl.


-           aandacht besteedt aan de specifieke veiligheidsaspecten bij de besproken onderzoeken.         


Rest van het keuzedeel

Als je in de rest van het keuzedeel nieuwe termen tegenkomt, behandel je die net zo als bij de casus. Je neemt ook die termen dus in je woordenlijstje op.
Het is mogelijk dat je ook bij dit deel zo nu en dan de hiervoor genoemde websites gebruikt.
De hoofdpunten uit dit deel laat je aan bod komen in je presentatie/verslag. Richtlijn is hierbij dat je de tekst van het hoofdstuk "4 Technieken" bekend mag veronderstellen.